Thursday, September 30, 2010

Kita bukan GOKU, kita hanya ada 1 NYAWA


Jam 1.40am, 30 Oktober 2010, latihan kebakaran kt kolej. Sebagai org yg menguruskan of coz la aku cuba buat yg terbaik. Sampai tak de suara terjerit-jerit suh turun. Koyak la anak tekak aku. Tapi upset gila bila warga still leh berlenggang kangkung, siap bertepuk tampar dan gelak-gelak. Mmg la ni satu latihan je, dan tiap2 tahun kita bt tp nie satu prosedur keselamatan yang perlu dipatuhi. Alhamdullilah setakat nie tak de lagi kejadian tak diingini berlaku kt kolej, tp malang tak berbau kawan. Kalo jadi pape, at least korang taw ke mana hendak dituju dan ape patut dibuat.

Korang mungkin bleh maki2 je kitorg coz menyusahkan korg turun pagi2 dengar taklimat kebakaran. Kitaorg plak hanya senyum je bila uruskan sume demi keselamatan korang. Stanby utk pastikan korg tak cedera. Meeting kul 3am saat korg sume nyenyak tido.

Kesedaran nie, terpulang pd korang la. Ye dak? tak koser i nk tanam sikap sayangkan nyawa dlm diri korang sume. Nyawa tak leh refill oiii. Sume dah tahu kot, tak kesah la ape pun, leceh cmne pon, jagalah nyawa tu ya. Anda mampu mengubahnya. Jangan terperap dlm bilik je kalo kecemasan, bawa2 berlari ye...syg nyawa lebih dr syg lemak dan bontot anda ye...




p/s : sejujurnya tiap kali menguruskan fire drill aku berdebar2...korang mungkin tak rasa coz korg tak pikul tanggungjwb jaga beratus-ratus nyawa kt bahu korang.PEACE (0_0)v

8 komen:

Azwandy Bin Muhamad said...

Salam...

Tahniah ye...
Aida pon dah ada pengalamankn dgn firedrill ni...
Prosedur sama...Cuma org yg melaluinya je lain...
Apa2 pon tahniah kpd MTM & pentadbiran k...

Nak beli nyawa tak?
Haha...

Lurunna said...

Terima kasih a.wandy...

kt mne ade jual??hehehe

Azwandy Bin Muhamad said...

Ada kat pet shop...hehe...

Esok saya terbang ke upm..hehe...
Dah sampai nanti sy bg duit aritu k...

Lurunna said...

huhh...pet shop katanya...

selamat kembali ke kc!!!
*duit tu xingat da pon a.wandy...

Azwandy Bin Muhamad said...

Ish... Saya ingat.hehe....
Jumpa eh nanti...
Bolehkan jd i hong?haha...

Lurunna said...

semestinya WAJIB jmp list nie...hehehe
dan boleh jadi i-hong smp konvo..no hal.. :P

NuNA~san said...

wah tidak....sy terlepas suasana firedrill tersebut...

Lurunna said...

ohh...betapa ruginye anda...tehee.. :P