Thursday, November 4, 2010

Inilah kenyataannya

Bukan nak kata aku nie berlagak kaya atau tak. Tapi zaman sekarang nie RM 100 dah tak de nilai. Bangun pagi pegi ATM keluarkan RM 100, pegi top up RM 30, pegi makan tengahari abes RM 10, jalan nak balik ingat pen abes dakwat la, kicap dengan sos cili dalam bilik habes la. Melayang lagi RM 10. Sampai kolej ingat ade hutang dengan member kamcing. Berlalu lagi RM 10. Bila malam perut berdondang sayang. Sebab nak belajar bia semua ilmu masuk dengan pantas, haruslah isi perut. Jadi habes lagi RM 10. Mana duit RM 100 tadi? tinggal RM 30. Esok confirm abes!!!



Kalau zaman dulu kala. Zaman aku berlari-lari main polis sentri, galah panjang, teng-teng segala. Terketar kepala lutut kalau jumpa RM 100, hari raya pon paling banyak umi bagi RM30, tu pon da tersengih 3 hari. Dapat RM 30 woooo! Bapak ko kasi?? Nak keluar pegi bandar dgn member dapat RM 20 pon dah kira banyak. Nafsu soping masa tu ape lah sangat. Tak de la nak karaoke ke, tengok wayang ke, main bowling ke. Tak de. tak de. Sume nie tak de dalam hidup aku masa tu. Seingat aku maggi jenama MAGGI yang dikira paling mahal zaman dulu-dulu pon harga 40-50 sen je. Air teo-O 30 sen. Nasi lauk 70 sen. Kuih muih 10 sen, kalo naik harga 20 sen gerenti sumpah seranah. Sekarang mana nak cari? jilat kuku la weyh!!! Dulu boleh je aku survive kat sekolah even duit saku ayat kuno sial 50sen je. Sekarang gerenti berteriak rabak mulut kalau bagi 50sen. 

Nilai hidup kita bergantung pada kertas. Hidup miskin ke, sederhana ke, kaya raya umah pat belas tingkat ke. Sume perlukan duit. Tak de duit ko akan MATI. Tak percaya korang bleh cuba. Ape yang aku nak sampaikan cuma satu, hidup kita di spekulasikan dengan nilai mata wang, hingga hilang nilai diri kita. Semua kejar pada kemewahan hidup, sampai sanggup diri diperkotak katik. Ye la, mana taknye, kerja siang malam, sampai lupa amal ibadah. Ade yang kerja bagai nak mati tapi tetap hidup mati kelaparan. Kenapa? Sebab hilangnya pegangan agama. Entah korang fikir lah sendiri. Aku? macam nie saja...ade duit aku guna tak de duit aku diam. Aku tak kerja so tak le banyak bunyi. 

5 komen:

Terapi Kanker Indonesia said...

Aq dah pasang link km d blog aq...mohon link back lagi ke blog aq ya

maher lamm said...

haha..seratus.....hurm....same la kiter...wwahahha

Lurunna said...

terapi : thanks ya..

maher lamm : ape la sgt RM 100 skang nie.. fiuhh

'cah ndeso kluthuk said...

Heh ... heh ... Jaman memang sudah banyak berubah! Lain ladang, lain belalang! Begitu pula "Lain jaman dahulu, lain pula jaman sekarang".
Heh ... heh ... Uang sepetinya tak lagi bernilai. Yang dulu bisa buat beli 10 kilo gula pasir, sekarang hanya cukup untuk jajan si kecil yang lagi kelas 1 SD!

Happy Blogging ....!!!!

Salam ....

gubhug reyot

Lurunna said...

ya benar... makin lama makin hilang nilainya...

thanks..salam juga..