Tuesday, December 28, 2010

Setahun jagung

Dah lebih setahun aku berjinak dengan dunia blogging nie. Aku mula ber- blog since 12 February 2009, tapi dulu aku di WordPress. Yang kelakarnya, aku mula ber-blog secara tak sengaja. Kepohci sangat duk stalker sorang nie sampai ntah macamane ter-set up blog untuk aku. 

Then 3 Disember 2009, aku tukar kepada blogspot. Actually aku tak puas hati dengan wordpress coz tak banyak pilihan template. Aku pula cetek ilmu psd masa tue. Dan kerana blog nie jugaklah aku hampir disaman. Hahaha. Gila tak? Tapi kejadahnya nak saman aku coz tak masuk dek akal langsung, hakikatnya aku tak de langsung mention nama or sifatnya atau ape saja berkaitan dengannya, hanya metafora semata. Lantak hang la nak terasa...oke tutup kes.!

Aku dah cuba macam-macam free blog host, tapi akhirnya pilih blogger.com. Setakat nie tak berminat lagi nak host domain sendiri. Actually ade lebih 200 free blog host kat web. Ntah korang sedar ke tak. Of coz la korang sedar yang gelemer je kan?kehkeh. Pilih kasih lah korang nie. Bagi yang mula nak masuk arena menulis tanpa dakwat nie blehlah try memane yang berkenan di hati, antaranya... aku bagi top 10 la eh.


  1. http://blogger.com/
  2. http://wordpress.com/
  3. http://livejournal.com/
  4. http://typepad.com/
  5. http://tumblr.com/
  6. http://scribd.com/
  7. http://vox.com/
  8. http://blogdrive.com/
  9. http://photostreet.com/
  10. http://journalspace.com/
rujuk Free Blog Host untuk dapatkan lebih banyak senarai free host yang ade. tak mampu den nak taip sume... naik kematu jari aku nanti.! Dah ade free blog host kenalah cari identiti untuk menulis. Dan menariknya lebih 200 blogger di Malaysia nie memilih isu politik sebagai menu utama. Ramai la jugak kan... 

Blogger nie plak ade banyak jenis, ade yang suka cerita hal diri sendiri orang lain langsung dia tak peduli, ade plak yang asik sibuk duk cerita hal orang lain sampai lupa diri, ade pasal fotografi, ade juga pasal pornografi, ade pasal jualan itu ini, dan ade juga pasal masak memasak. Pepandailah korang jaga diri di dunia blogging nie. Ade baik buruknya. Yang pasti aku menulis sebab hobi. Dan aku tak terikat untuk bercerita tentang satu isu je. Sume aku hentam. Eh, manalah taw kot-kot ter-hilang ingatan ke ape ke, bleh jugak aku baca blog nie balik..hahaha. Pelaburan masa depan nie, tahun 2020 nanti aku still bleh baca satu-satu kisah aku masa tahun 2009. Berbaloi kannnns??? :)