Tuesday, August 31, 2010

Puasa...Day 21 (Raya Sekarang tak macam dulu...ada setuju?)


Tup tap tup tap...dah 21 hari kite berpuasa. maknanya lagi sembilan ari nk raya. Kirenya mlm mencari Lailatul Qadar la nie. Ape-ape pon semoga mendapat cahaya-Nya. baiklah tuantuan dan puanpuan. sebut pasal raya nie *sambil tgk tiket balik kg. da byk yg berubah. Kalo ingat balik zaman aku kecik2 dulu.*kira2 10-15 tahun yg lps. Seronok! seronok gila!!! Raya tu la yg paling di nanti-nanti. Masa tu la baju baru nk bertukar.al-maklumlah, bukannya org kaya raya... bertukar baju baru pun masa raya. Kalo tak..haremmm. Masa tu jugaklah bleh merasa pakai emas, intan berlian nie. Ntah ler dtg dr mana, asal raya je ade...lps raya ne pulang balik. Hmmm, org lain aku tak taw la...tp aku cm gitu la kekdahnya.

Masa raya zaman aku dulu. Dekat-dekat raya nie la umipapa duk sibok kerah tenaga anakanak mengemas umah, siap cat umah tuhh. Pasang lampu kelip-kelip, pasang pelita. Sambil dgr lagu raya lak tuh. Ekpeceli mlm tujuh likur. Fuhhh. Cantik je kg ngn cahaya pelita. Tapi skang mane ade sume tuh. Nasib baek la aku duk Kelantan sana. Dapet jugok le rasa nikmat kg.


Tutup pasal lampu pelita. kalo soal makan pula. Kt Kelantan ni special sket. Tak de lemang, rendang nie. kiteorg layan nasi dagang! Huhhh mau terangkat pinggan mau tambah. Kalo masa dulu-dulu, makanan raya boleh cari masa raya je.lain hari kompen tak dpt cari. Berani potong jari eh. Tapi skang, bersepah org jual lemang, rendang. Dah mcm tak special dah juadah tue coz ari2 lain pon buleh cari. Sebab tue aku dari kecik sampai ke besar duk layan nasi dagang je tiap2 kali raya tak reti erti jemu. Mana tak nya, tak de pekdahnya umi aku nk masak nasi dagang kalo bukan ari rayo. Aku pon tak gatal nk mintak. Tak feelnk makan kalo bukan ari rayo.


Haa, bab biskut plak, dulu biskut semperit je aku reti. Tak de dah segala jenis biskut almold london.Choco chip, biskut conflakes madu sume. Sampai skang anak tekak tak bape bleh terima biskut moden. Semperit nie jugak aku cari. Semperit bukan sebarang semperit. Nak buatnya bukan senang, mau kejang jari duk masuk dlm acuan dia tue. Bengkak jugalah nak siapkan beratus keping tuh.Mana tak nya sekali masuk acuan baru dapat 5,6 keping, mau lenguh jugak lah nk siapkan. Tue tak kira lagi yang hangus rentung. Tapi aku berani bet la, kalo wat biskut raya, tak sempat raya, biskut dah habes berbalang2. Masa raya, sume tolak tepi da biskut. Tak hinginnya nk makan.haha.

kalo tempat aku nie la semperit

nie plak acuan dia.gila klasik!


Habis pasal biskut.kalo sentuh pasal mercun plak. Budak2 zaman aku dulu takde pekdahnya nk main mercun sampai kudung kaki tangan. Aku pon tak taw cmne dak2 skang main sampai abes terkorban mati syahid. Haishh. Sebab jarak umo aku ngn abg aku tak jauh, dan jarak ngn adik plak jauh, aku lah yg diangkut oleh abg ke hulu ke hilir peneman dia menyetan. Tak de istilah main bunga api dalam hidup aku. Setakat mercun bawang tue, bt halau kucing jer. Aku paling suka main mercun botol. Ala mercun roket yg letak dlm botol tue. tapi versi kiteorg kepit celah kangkang! Ade berani??? Hahaha, haruslah lap li lap dulu. Hambik ko, yg pempuan kepit celah kangkang, yg lelaki lagi advance, kepit celah pun&&u*...Ade teknik tektik dia, kalo ko bodoh haruslah hangus kangkang ko.So, bg yg tak taw jgn berani cuba. Sepanjang aku main mercun tak de la plak aku or membe2 yang sampai kudung tgn kaki. Budak kg, haruslah kepala masuk air.. Cuma ade skali tue, abg aku nie punya lah mangkuk, gi bukak mercun ketupat dan amik sume karbait *sila abaikan ejaan dia ltk atas surat khabar. Dengan bijaksananya dia letupkan sampai terbakar tgn. Api menyala Oooo kt tgn.Guling-guling dia berlari balik umah.



Paling ketara, raya skang mana ade dah pos-pos kad raya. Sume main tag-tag kt pesbuk je. Bukak photoshop, letak bulan, ltk pelita, adjust kaler barang dua, letak ucapan sket, letak nama. save, upload dan tag seramai boleh. *da kira ucapan ke tue?. Kalo bab duit raya plak,masa aku kecik2 dulu, dpt 50sen pon da ternganga gembira. Budak skang, siap perli lagi...hadoiii...Baju raya plak megerlip sana sini, aku dulu pakai kain cotton je, kira up sket dr baju skolah jor.

Raya skang nie, lebih kurang je.Buat ambik berkat jer, pastu duk melepak dpn tibi. Org mai jalan umah pon tak heran. Kena pukau agaknya, tak bergerak duk pegang remote sambil minum air gas mirinda. Orang nk balik je dtg salam sambil hulur tgn minta duit. Aku duk perati je dr jauh. Macam mana pon raya skang, raya dulu tetap di kenang, tgk lagu sudah, mana aku feel dgr lagu skang, bak sini bg aku layan lagu sudirman ke, saloma ke,S.Jibeng, Sanisah Huri, Uji Rashid, nie baru masukkkk. Lagu skang tak de feel. Serius!


p/s : rindu raya zaman kanak-kanak dulukala...



8 komen:

fazlina said...

hehe..tergelak akak baca post aida nih...ape pun ada lagi 9 hari kita berpuasa....selamat menunaikan ibadah puasa..n last skali..hati2 balik raya sambil dengar lagu balik kampung dendangan sudirman...^_^

Lurunna said...

Terima kasih kak..:)
selamat hari raya gak..

ashutz said...

setuju...raye sekarang xsame..huhu..aku rindukan raya mase zaman kecik2..sgt meriah..huhu

~CMA~ said...

salam kenalan :)
best pose dr raya klu dah besa ni hehe

sue@p.l.e.i.a.d.e.s said...

cube ko tnye makbapak ko..mesti die ckp rye zmn die lg best...haha

Lurunna said...

sue :dia kata zaman aku....cz masa dia dpt kteorg sbg ank, masa tu zmn bermakna bg diorg...see, zmn aku gak...haha

cma : taw xpe...

btw slm perkenalan

ashutz :yes...mmg rindu..

Anonymous said...

I dont know what to say. This web site is amazing. Thats not truly a actually substantial statement, but its all I could come up with soon after reading this. You know a great deal about this subject. Much making sure that you produced me wish to understand additional about it. Your web site is my stepping stone, my buddy. Many thanks for that heads up on this theme.

Lurunna said...

anon : :)..thanks..