Wednesday, September 1, 2010

Puasa...Day 22 (Bila kita gembira kita soping...errr)

Say Hi to september. Argghh dah september! Ye Cik Lurunna, da september. Ade apa ye dgn september. Lumrah bg hidup student mcm aku nie, september da kira tahap GENTING! bkn genting highlands ye tuantuan dan puanpuan. Dateline asaimen mula menuju ke tarikh akhir. Tak pe abaikan. itu memang masalah utama aku sejak pat tahun lepas. Seingat aku, lect bagi asaimen kebanyakkannya 1st week dan ne htr minggu 10 or 12, biasa la kang, dan biasa jugak la utk aku mula gigih buat pada minggu ke 9 atau ke 11. Pas tu mula la tertekan sana sini.



Gambar kat atas tue gambar org yg tengah seronok seronok coz dateline jauh lagi.WTH. Ke hulu ke hilir tanpa pikir ape ape. Hmmm, hidup mestilah ne menarik kan.? Lagi-lagi di bulan puasa nie, banyak plak cuti minggu nie, ape lagi...asik plan keluar berbuka je la. Asalnya keluar berbuka je, tp hangkut jugak plastik beg, pempuan sgt! Menci!!! Muka da tak kiut bila kaki da lenguh, poket da kering. Nak kumpul duit tu punya la susah, menagih sana sini *ngan parent je la. Mau habiskan, sejam pon bole. Kannn???

Nie aku nk bagi tips sikit, TIPS MACAM MANA NAK KAWAL PERBELANJAAN.

Pertama, weekdays yang lima hari tue, ko kena pastikan bilik ko dalam keadaan kacau bilau, baju haruslah ko kumpul, jgn ngada2 nak basuh hari2. Tujuannya, hari minggu, baju ko da abes dan ko tak leh keluar sebab kena kemas bilik dan basuh segala baju2 yang ko kumpul tu. oke tak?

Kedua, ko jgn makan jimat2 masa weekdays, motif??? aku taw ko saje je nk jimat2 utk wekend kan? Tok sah kencing aku, aku taw tue. Ape kate ko makan best2 hari biasa, wekend dah tentu duit ko kt paras bahaya. Ngehngeh, dan terpaksalah ko ikat perut di hujung minggu. Weyh, ko kumpul duit ikat perut hari biasa sedangkan masa tue ko guna tenaga byk, ke hulu hilir jadual penuh ngn kelas. Nie bangang, gi kumpul duit nk makan kt Kenny Rogers weekend, sekali jamu da hangus RM25++, amik ko, 5 kali makan kat warung!

Ketiga, Kalo ko mengigil sgt nak keluar. Oke fine! Ko keluarlah dengan syarat ko tinggal kan kad bank kat bilik or bg pada membe suh pegang. Dan duit dlm purse kira cukup2 makan je. Jadi ko terselamat dari berbelanja cara setan.!

Keempat, jgn memandai nk window soping. Aku berani bet la...tak de nye istilah tgk2 je. Window soping pon aku gerenti hangus jugak paling sikit RM50. Ye tak? Geli aku dengar istilah window soping nie...Kejadahnya ko nk gi tgk2 je. Meh aku bagi analogi sket, kalo ko dalam keadaan lapar dan dahaga, ko pergi kedai makan nk tgk2 je...berkesan tak? Hilang tak lapar ko? Camtu la soping, kalo da keluar tu, tak de lain...mesti korg nak pape nie.

Kelima dan terakhir, keluar dgn membe yg tgh pokai. *tp agak klise gak nie. Kalo ko nie jenis baik ati jgn amalkan, mau taknye ber-double triples plak berbelanja, yelah belanja member katakan...cesss. Maksud aku, better ko keluar ngn manusia yg mengamalkan cara hidup berjimat atau istilah lainnya kedekut. Selamattt. Aku gerenti!



p/s : aku pon selalu gak gagal bila berbelanja. Tapi semenjak dua menjak nie aku amalkan yg ketiga. Pengaliran wang keluar undercontrol...selamattt..

4 komen:

jijie said...

phew.. sindrom sama yang dihadapi.. seyes... window shopping, kadang2 menjadi gak.. nak2 kalo da set dalam kepala duit dalam bank sudah kekeringan menanti kekontangan...
cara paling baik, dok umah aje, tido... hihi...

Lurunna said...

kehkehkeh....

kalo bleh thn tu better dukumah jer...

ashutz said...

yg no 5 tu besh...haha..xpela, sekurang2nya ko bersedekah..byk pahala.n insyaAllah byk rezeki bile ada yg mendoakan.. :)

Lurunna said...

kehkehkeh...rilex2..skali skala tarak kesah maa.. :)